Tryghed og indbrudsforebyggelse gennem planlægningen.

77% af indbrud i Danmark begås i villaer

77% af indbrud i Danmark begås i villaer

Tryghed og indbrudsforebyggelse gennem planlægningen.

Der sker tre gange så mange indbrud i private hjem i Danmark som i vores nabolande målt pr. indbygger. Villaer og parcelhuse er den foretrukne boligtype for indbrudstyve. I 2019 blev 77% af indbrud i Danmark begået i villaer, selvom boligtypen kun tegner sig for 58% af danske husstande iflg. Det Kriminalpræventive Råd. Villaer- og parcelhuse er oplagte mål for indbrudstyve både på grund af udformningen af den enkelte bolig samt af det omkringliggende område. Men med fysisk planlægning kan mulighederne for at begå indbrud i et boligområde mindskes.

Find publikationen: Trygge byrum for alle, mange, få

Se temaside Trygge boligområder

Formålet er at skabe en fælles vidensplatform og tilgang til kriminalpræventiv planlægning som en del af det kommunale planlægningsarbejde. Projektet vil bl.a. undersøge, hvilke reguleringsmuligheder i forhold til kriminalprævention, der findes under gældende planjura. Projektet fokuserer på både kommende og eksisterende boligkvarterer med åben-lav bebyggelse som parcelhuse og villaer samt tæt-lav bebyggelse som række- og kædehuse.

Projektets indhold udformes i samarbejde med de fire Botrygt-kommuner Aarhus, Sønderborg, Furesø og Hjørring samt en arbejdsgruppe bestående af Sønderborg, Furesø, Ballerup, Køge og Københavns Kommuner samt kriminalpræventive eksperter.

Bo trygt, der er en indsats skabt af TrygFonden og Foreningen Realdania i samarbejde med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd. Læs mere om Bo trygt her 

Fakta

Fokus: Analog og digital formidling om og værktøjer til kriminalpræventivt og indbrudsforebyggende planlægningsarbejde. Udvikling af landsdækkende kursus for byplanlæggere

Projektperiode: 2020-2021
Realdania, Trygfonden, Bolius og Det Kriminalpræventive råd har muliggjort projektet.

Kontaktpersoner:
Tina Saaby, direktør, Dansk Byplanlaboratorium.